top of page
Search

De beste internet ervaring aan boord

Updated: Jul 16, 2022

Bent u op zoek naar de beste internet ervaring aan boord van uw jacht? U wilt het gemak van thuis ook ervaren op uw jacht. Entertainment (4k/8k video streaming, IP radio/tv, social media) veilige bedrijfscommunicatie (VPN- verbinding, video communicatie, cloud service) en domotica ( bediening via smartphone, IP-camera’s en remote services). Hiervoor is een betrouwbare, snelle en onbeperkte internet connectie onmisbaar.Snel en betrouwbaar

Internet aan boord is tegenwoordig algemeen goed, maar een snelle en betrouwbare internet verbinding is een luxe. Het verkrijgen van de best mogelijke internet verbinding op het water brengt echter een aantal specifieke uitdagingen met zich mee. Grillige connectie beschikbare netwerken en internet snelheden op zee wisselen elkaar sterk af, afhankelijk van de locatie van uw jacht. Beperkte bandbreedte de huidige satelliet oplossingen voldoen niet langer aan de stijgende bandbreedte vereiste voor streamen van Netflix, toegang tot bedrijfsservers, cloud diensten en CCTV applicaties. Beheersen van de kosten datakosten kunnen uit de hand lopen. Satellietverbindingen zijn relatief duur en met het varen tussen verschillende gebieden kunnen de roaming kosten hoog oplopen.


Verschillende opties

In de haven en dichtbij de kust zijn er tal van verschillende opties voor internet aan boord. U kunt standaard gebruik maken van het Wi-Fi aanbod in jachthavens, voordeel is ongelimiteerde data verbruik, maar de beperkte range en vele vraag van de omringende watersport liefhebbers betekend meestal een slechte en langzame verbinding. Een Wi-Fi booster kan uitkomst bieden, maar de range blijft beperkt.

U kunt gebruik maken van een 4G (LTE) netwerk, de betrouwbaarheid is significant hoger en er is veelal nog bereik tot 8 km uit de kust, speciale antennes kunnen het bereik vergroten tot 60-70km. In combinatie met een onbeperkt internet abonnement voor enkele tientallen euro’s, vergelijkbaar met uw telefoonabonnement, heeft u de beschikking over breedband internet tegen een redelijke prijs.

Wilt u ook verder op zee nog verbonden zijn dan blijft alleen een satelliet systeem nog over, maar verwacht wel significant hogere kosten. Mini-VSAT systeem is de beste optie en beschikt over een hoge bandbreedte, de kosten van de benodigde apparatuur daarentegen kunnen oplopen tot €30.000,-


Combineren van connecties (bonded)

De beste oplossing die ook veel word toegepast op de 150ft+ jachten is het gebruik van gecombineerde verbinding mogelijkheden. “Bonded” internet combineert verschillende internet connecties van verschillende providers om zodoende een enkele internet verbinding te creëren. Voordelen zijn robuustheid, hogere bandbreedte en door het schakelen tussen connecties zoekt het systeem automatisch naar de beste en meest kost efficiënte oplossing. Wisselen tussen Wi-Fi en/of mobiele internet faciliteiten houden de kosten laag wanneer aangemeerd, met hogere snelheid en betrouwbaarheid verder uit de kust.


Peplink

Zie de onderstaande afbeelding voor een voorbeeld configuratie met gebruik van Peplink apparatuur op een 45ft jacht. De MBX-unit ondersteunt 4 uitwisselbare mobiele LTE-modules die kunnen worden geüpgraded naar 5G, het kan LTE-signalen ontvangen uit de kust om de kosten van satelliet te minimaliseren, en het ondersteund Wi-Fi als WAN in de buurt van jachthavens. Voeg maximaal 8 simkaarten toe, monteer de HD dome/MBX op de mast en beheer de simkaarten van benedendeks. De netwerk switch is volledig manageable en meerdere PoE + uitgangen verminderd benodigde kabellengtes.

Afbeelding Peplink


De essentie zit hem in om te gaan voor een systeem dat het breedste scala aan internet verbinding mogelijkheden biedt en dat gemakkelijk kan worden geüpgraded, kwaliteit van gebruikte componenten speelt hierin een belangrijke rol.


Yacht service

Marinminds in samenwerking met onze partner Peplink voorziet u van de beste oplossing en advies als het gaat om internet connectie op uw jacht. Wij maken het verschil met onze 24/7 remote services, dankzij deze IT-support dienst bieden we een beheer- en monitoringoplossing waarbij we bij eventuele problemen binnen enkele minuten actie ondernemen, waar u zich op dat moment ook bevind. Nooit meer gedoe met internet verbinding op uw jacht.


Neem contact met ons op, klik hier en laat uw gegevens achter en bellen wij u zo spoedig mogelijk terug. U kunt natuurlijk ook gelijk telefonische contact opnemen, zie hiervoor de contact informatie onder aan de pagina.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page